Преди празниците зачестяват опитите за измами по телефона. Това предупреди началникът

...
Преди празниците зачестяват опитите за измами по телефона. Това предупреди началникът
Коментари Харесай

Предупреждение: Зачестяват опитите за измами по телефона преди празниците

Преди празниците зачестяват опитите за измами по телефона. Това предизвести началникът на бранш " Измами " в Групово дело " Национална полиция " Златка Падинкова.
130 са довършените телефонни измами от началото на годината до края на ноември, което е малко над 10% от общия брой измами. Регистрират се огромен брой, само че малко от опитите за телефонни измами са довършени до дъно.  Над 60-70 хиляди лв. е най-голямата машинация за миналата година. Тя е била комбинирана - полицейска интервенция с позвъняване от лекар, който твърди, че непосредствен или родственик на жертвата е претърпяла случай и е нужна незабавна интервенция. Когато има неоправдателни присъди, хората съумяват да получат парите си, изясни Падинкова. В изискванията на авансово съглашение измамниците също са склонни да възстановят парите, с цел да понижат присъдата си. В класическите телефонни измами са българи, които все още работят от територията на Румъния. Все по-чести обаче стават онлайн измамите. Фалшиви призовки са изпращани по имейл. Това е всеобща фишинг офанзива към български консуматори на е-поща, описа още Падинкова. В тези призовки се разказва, че против лицето, адресат на известието, ще стартира наказателно гонене за детска порнография, кибер порнография, педофилия. Идеята е да се предизвика индивидът да отговори на въпросния имейл. 
Към имейла има прикачено известие, за което се стремят да наподобява като същински документ.
На този стадий постъпилите при нас сигнали са единствено за опити, нямаме данни да са подхванати някакви дейности. Ние съветваме да не отварят тези имейли, да не отварят атачмънта или в случай че има прикачен линк, изясни Падинкова.
Класическата цел на фишинга е придобиване на информация, изключително на картова и банкова такава, която да се употребява по-късно. Повечето са изпращани от чужбина, българският не е толкоз добър, по-скоро се употребява онлайн преводач, както и лога. 
Националната полиция приканва персонално или по телефон, а не по имейл, добави Падинкова.
Тя предизвести, че постоянно има онлайн измами и за закупуването на дърва или други артикули по интернет. Затова предложи заплащането да е с натрапен платеж и обзор на стоката.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР